Skip to main content

2018 yılını geride bırakıp 2019 yılına girdiğimiz bu günlerde kullanıcıların beklentilerini öngörmek ve uygun çözümler geliştirmek, hızlanan yaşamımızda önümüze yepyeni bir meydan okuma fırsatı getiriyor.

KoMarketing araştırmasına göre artık internet kullanıcılarının %94’ü, düşük nitelikli tasarıma sahip web sitelerine güvenmediklerini ve kapattıklarını söylüyor. Buna ek olarak, kullanıcıların %38’i, içeriği veya layout’u etkileyici bulmadığı takdirde sitede kalmadıklarını belirtiyorlar. (Kaynak: KoMarketing)

Notre Dame Üniversitesi’nden Erick Runyon’un yaptığı araştırmaya göre; eskiden, kullanıcıların %86’sı kritik ürün veya servisle ilgili bilgiyi sayfanın ilk görüntülenen kısımlarında arayıp, slider’lara sadece %1’lik kısmı tıklarken, aynı kullanıcılar tekrar ettikçe sayfa içerisindeki scroll davranışına alışarak, fold takıntısının yavaş yavaş ortadan kalkmasına ve tasarımcıların sayfanın tamamını doğru proporsiyonla kullanmasına olanak sağlıyorlar.

Yeni yıla girerken bir önceki yıla damga vuran trendleri ve bu trendlerin 2019 yılında ne kadar hayatımızda olacağını incelemek, kullanıcıların beklentilerine uygun, temiz ve şık arayüzler ortaya koymanıza ve ürünlerinizin daha çekici olmasına yardımcı olacaktır. Hadi başlayalım!

Mobile First Yaklaşımı

 

(Kaynak: The State of the Turkish App Economy)

Google’ın mobil responsive web sitelerini öncelikli olarak indexlemesi, artan mobil kullanım oranları ve mobilde aktif geçen süreler mobile first yaklaşımının büyümesine ve tasarımcıların öncelikli olarak mobili tasarladıktan sonra desktopa geçmesine neden oluyor. 2019 yılı da, mobilin öncelikli olduğu ve desktopa yön verdiği bir yıl olacak.

Renkler

Arayüz tasarımcıları; temiz, şık ve kusursuz bir arayüz gördüklerinde genellikle bir yerlere kaydetme eğilimindedir. Bu kimi zaman tarayıcı uygulamaları, kimi zaman ekran görüntüsünü alma şeklinde olabildiği gibi, Dribbble benzeri tasarımcıların birbirlerinin işlerini görüntüleyebildikleri platformlarda listeye kaydetme/beğenme fonksiyonu kullanılarak da yapılabilmektedir. Geriye dönüp beğendiğimiz arayüzleri hatırlamaya çalıştığımızda daha çok renklerin aklımızda kaldığını fark ederiz. Renkler, bizlerle güçlü bir iletişim kurar.

Dijital bir ürün kullandığınızı hayal edin; parçaları birleştiren ve ürünle ilgili ilk izleniminizi elde etmenizi sağlayan, kullanılan renklere bağlı olarak ürünün görsel dilidir. CCI Color’ın yaptığı bir araştırmaya göre, kullanıcılar bir ürünle ilgili kesin yargılarına 90 saniye içinde varıyorlar ve %62 ile %90 arası kullanıcı bu yargılarının renk şemalarına dayandığını belirtiyor.

 

blank

1- 2018’de olduğu gibi; canlı ve coşkulu renkler 2019 yılında da popüler olmaya devam edeceğe benziyor. (Kaynak:Pantone 2019 Color Trend Forecast)

 

blank

 

blank

2- 2018’de arka planlarda ve görseller üzerindeki filtrelerde rastladığımız canlı ve coşkulu renklerin, parlak renklerle harmanlandığı renk geçişleri ile (gradients/color transitions) 2019’da da sıklıkla karşılaşacağımızı söyleyebiliriz. Instagram’ın kullanım sıklığı ve Apple iOS 12 güncellemesi de bunun işaretlerini şimdiden veriyor.

 

blank

3- 2019 yılına girerken içerik odaklı dijital ürünlerin popülaritesinin ve dijital ekranlar üzerinden içerik okuma sıklığımızın artması sebebiyle, güçlü renkler ve font kontrast kullanımı, kullanıcıların odaklanmalarını kolaylaştırarak, okunabilirliği arttırmasından dolayı yine revaçta olacak.

 

blank

4- Büyük başlıklar ve bold tipografi; arka plan üzerinde kontrastı artırdığı, kullanıcıları öne çıkan içeriğe yönlendirdiği ve okunabilirliği artırdığı için tercih edilmektedir. 2019 yılında içleri illüstrasyonlarla dolu, “Oku beni!” diye bağıran, kalın anatomili büyük puntolu başlıkları görmeye devam edeceğimizi söyleyebiliriz.

İllüstrasyon

Geçtiğimiz yıl stok fotoğraf ve videoların yerini yavaş yavaş özel illüstrasyonlara bıraktığı bir yıl oldu. Bu yıl ise özel illüstrasyonların, 3D illüstrasyonları da içine katarak yaygınlaşmayı sürdürdüğü, bunun yanında harika doğa fotoğraflarından close-up insan ve sanat fotoğraflarına varan bir skalada, yüksek çözünürlüklü fotoğrafların da tekrar yükselişe geçeceği bir yıla gireceğimizi söylemek mümkün.

 

blank

5- Poligonal, akışkan şekiller ve geometrik katmanlar, 2017 itibariyle retro design pattern’leriyle popüler olmaya başlamış, 2018 yılı boyunca yükseliş eğilimini sürdürmüştür. 3D animasyon, VR ve oyun alanlarında yaşanan ivme sebebiyle 2019 yılında da popülerliğini artırarak devam ettireceği öngörülmektedir.

Önümüzdeki hafta “Etkileşimler, Stiller ve Layout’lar” kısımlarının yer aldığı “2019 UI Design Trendleri Bölüm 2’de görüşmek üzere!

Bora Volkan Güler, UXservices