Skip to main content

Bir önceki yazımızda, 2019 UI Trendleri’nin neler olacağından bahsetmiştik. Yazı dizisinin ikinci bölümü olan bu yazımızda ise bu trendlere Etkileşimler & Stiller & Layout’lar çerçevesinde ışık tutuyor olacağız.

ETKİLEŞİMLER & STİLLER & LAYOUT’LAR

 

1- Parallax Effect gibi fonksiyonel animasyonlar, tasarımın dekoratif bir parçası olmaktan çıkıp, kullanıcıyı onboard ederek kullanıcıların bir rehberi takip etmesini sağlamakta ve arayüzün kullanılabilirliğini artırmaktadır. Gelişen teknolojiyle birlikte üretimi ve uygulanması kolaylaştığı için 2019 yılında da adından sıkça söz ettireceğe benziyor.

 

blank

2- Mikro etkileşimler kullanıcı tarafından gerçekleşen bir aksiyonun geri bildirimini sağladığı ve kullanıcının içinde olduğu bir görevin/aksiyonun sonucuyla ilgili bilgi verdiği için tercih edilmektedir. Hover vb. desktop etkileşimlerinin mobilde karşılığı bulunmaması gibi sebepler, mobil arayüzleri tasarlarken; ona özgü mikro etkileşimleri uygulama fırsatını da beraberinde getiriyor.

 

blank

3- Gelişen AI ve Machine Learning sayesinde daha iyi sonuçlar vermeye başlayan chatbotlar’ın ve sesli komutların, 2019’da standartlaşacağı öngörülüyor.

 

blank

4- Üst üste bindirilen ve gölgelerle kombin edilen yazı tipleri, renkler, imajlar gibi elemanlar göz alıcı olmasının yanında, bir katman farkı yaratarak kullanıcıların etkileşimlerini daha bilinçli olarak tamamlamalarını sağladığı için geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu 2019’da da hayatımızda büyük yer kaplayacak gibi görünüyor.

 

blank

5- Kartlar görsel olarak cazip görünmekle birlikte, büyük çapta içerikleri organize bir şekilde ekranda göstermenin en iyi yollarından biri. Apple’ın da iOS 12’de başarıyla uygulamayı sürdürdüğü card design anlayışı güçlenerek, 2019’da da sık sık karşımıza çıkacak.

 

blank6- Minimalizm, uzun süredir tasarımcıların sıklıkla tercih ettiği bir akım ve gittikçe daha fazla örneğinin hayatımıza girdiği gözlemlenebilir. 2000 yılında Microsoft tarafından yapılan bir araştırmaya göre insan dikkati sadece 12 saniye sürmekteydi. 2015’e geldiğimizde ise bu süre 8 saniyeye geriledi.
Kissmetrics verilerine göre internetin daha sabırsız hale getirdiği insanların %47’si sitenin 2 saniye içerisinde yüklenmesini bekliyor ve daha fazla beklemeye tahammül edemiyorlar. Minimalizm, odağın doğru noktalarda toplanmasını sağlamanın yanı sıra daha az eleman barındırdığı için sayfaların daha hızlı yüklenmesine yardımcı olmaktadır. Sadece gerektiği kadar içeriğe ve elemana sahip, basitliğin ölçü olduğu bu akım, yeni yılda da popülaritesini koruyacak.

 

blank

7- İzometrik tasarım; özel illüstrasyonların da trend haline gelmesiyle 2019’da daha çok tasarımcı tarafından tercih edilecek.

 

blank

8- Tactile, flat ya da almost-flat elemanlara dayanan, gölgeler ve çeşitli konumlandırmalar ile elemanların ekran dışına taşırılarak kullanıldığı bir tasarım yöntemidir. Geçtiğimiz yıl örneklerini görmeye başladığımız bu tasarım şeklinin, 2019 yılında sık sık karşımıza çıkacağını söyleyebiliriz.

 

 

blank

9- Augmented Reality alanında yaşanan gelişmeler, web/app design örneklerinde sık sık bu teknolojiyle karşılaşmamıza sebep olacak. Globali takip eden birçok girişimin ürünlerinde bu teknolojiden faydalanmaya çalıştığı bir yıl olacak.

 

blank

10- Statcounter’ın istatistiklerine göre görsel tasarım ve gaming alanındaki ihtiyaçlara cevap vermesi gibi sebeplerle kullanıcıların giderek daha fazla tercih ettiği widescreen görüntülemeler için de daha fazla desteğin sağlandığını göreceğimiz 2019 yılı, adaptive design’ın adından sıkça söz ettireceği bir yıl olacak gibi görünüyor.
(Statcounter)

Hangi arayüz tasarımı trendlerinin bir sonraki seneyi şekillendireceğini tahmin etmek zor bir iştir, teknolojik ve tasarım alanındaki gelişmeleri takip etmek bir sonraki yıl hakkında öngörülerde bulunmamıza yardımcı olur.

Hangi trendlerin tırmanışa geçtiğinden çok, endüstrinin sürekli bir değişim ve gelişim halinde olacağından emin olabiliriz. 🙂

Bora Volkan Güler, UXservices