Skip to main content

“KEYİFLİYDİ, GERÇEKTEN!”*

*Bir UXistanbul Konferansı 2017 katılımcısının bizi de keyiflendiren, kişisel yorumu.

Üçüncüsünü organize ettiğimiz UXistanbul Konferansı’nın ardından izlenimlerimizi kısa kısa paylaşmak istiyoruz. UX’e gönül veren birçok kişi ve kurumun desteğiyle yıldan yıla büyüyen UXistanbul’un gördüğü ilgiden çok mutluyuz. UXservices adına herkese candan teşekkürler!

Açılış konuşması ve TUX 2016-17

Konferansın açılış konuşmasını bu yıl da UXservices gerçekleştirdi. Sektördeki değişen UX ve UI trendlerini işaret ettiği konuşmasında user off-boarding, AR/VR gibi konulara da değindi ve Turkey User Experience Report 2016-17’den öne çıkan bazı ilginç bulguları değerlendirdi. Görünüşe göre sektör önceki yıla göre daha “olgunlaşmış” vaziyette, kariyer.net verilerine göre UX profesyonelleri 77 sektörde “aranıyor” ve şu an çoğunluğu kadın 8430 adet UX profesyoneli var. Şirketlerin olgunluk düzeyleri arttıkça dışarıdan servis alma eğilimleri doğal olarak artıyor ve ülkemizde dışarıdan servis alma oranı %60 civarında. TUX 2016-17’yi şuradan indirebilirsiniz.

Keynote konuşmacılardan kısa kısa…

İnsanların bolca not alarak izlediği 4 keynote konuşmacımızdan ilki IBM Service & Interaction Design Lead’i Diego Dalia idi. Konuşmasından akılda kalan konularından biri IBM Design Thinking metoduydu:
1- Kullanıcının amaçlarına ulaşmasına yardım eden iş modeli geliştir,
2- Çeşitli yetkinliklerde takımları bir araya getirerek daha hızlı ilerle,
3-Tükenmeyen yeniden icat etme tutkunu koru, her zaman daha iyi bir çözüm vardır.

İkinci keynote konuşmacısı Oracle Sr. UX Director Aylin Uysal’dı. “Güzellik hissedilen bir şey midir, düşünülen bir şey midir?” sorusuyla güzellik konseptini inceleyen Aylin Uysal, bunun ne derece bağlamsal bir kavram olduğunu örneklerle anlattı. İlk iPhone’un çıkışıyla birlikte tasarımcıların geçirdiği büyük değişime değindi. Bu değişimin tasarımcıları birer kullanıcı deneyimi uzmanına çevirdiğini ve artık yalnızca görselin değil, deneyimin tasarlandığı bir dünyaya geçildiğini anlattı.

Ürünlerinin radikal değişim sürecinden bahsederken söyledikleri önemliydi. Oracle’ın tasarım değişimi kararı almasını etkileyen 2 konu vardı: ‘tutarlılık (consistency) arzulayan mevcut kullanıcılar’ ve ‘generation Y gelliyor! kaygısı’.

Karl Gilis, The G, in AGConsult, UX komedyeni olarak anılıyor ve kesinlikle bunun hakkını veren bir konuşma yaptığını söyleyelim! Karl, yaptığı A/B testlerden örnekler vererek öncesi/sonrası karşılaştırması yaptı. Bu karşılaştırmalar kötü bir kullanıcı deneyiminin ufak dokunuşlarla çok iyi bir deneyime dönüşebileceğini kanıtlar nitelikteydi. Bütün örneklerini sayısal verilerle destekleyen Karl Gilis, kullanıcı araştırmasının conversion optimisation için çok önemli olduğunun altını çizdi.

Son keynote konuşmacı Facebook Design Program Manager Michelle Morrison idi. Facebook ve diğer birçok tanıdık firmanın, şirket kültürünü anlattı. İyi bir şirket kültürüne sahip olmanın çalışanlar üzerindeki etkisini ve ortaya çıkan ürüne yansımalarından bahseden Michelle, Facebook’ta çalışan tasarımcıların şirket kültürüne ve tasarım yapısına uyum sağlamaları için gerekli olan adımları da anlattı.

9 Paralel oturumda neler oldu?

Birçok uygulamaya yönelik bilginin paylaşıldığı paralel oturumlarda toplam 9 adet deneyimli sektör profesyoneli deneyimlerini aktardı. Oturumlarda sahne alan Huawei’den Ahmet Duran, Doğuş Yayın’dan Burhan İnegöl, TRT World’den Derrick Fountain, THY’den Ertuğrul Yalçın, Bilyoner’den Gökalp Tüfekli, TEB’den Murat Özel, TradeSoft’tan Onur Yurtsever, KKB’den Tuğçe Ertaş ve ICBC Türkiye’den Türker Tunbiş deneyimledikleri başarı ve başarısızlıkları dinleyicilerle paylaştı.

5 Workshop’tan notlar

Arçelik’ten Duygu Aşureciler ve Fatih Arslan User Experience at Domestic Appliances, Garanti Teknoloji’den Aras Bilgen Collaborative Analysis: Understanding Users Together, Koç Üniversitesi’nden Asım Evren Yantaç + Happern Creative Thinking with UX tools, Yapı Kredi’den Levent Boran UX with Agile Methodologies ve UXservices’tan Özge Sevindir DIY – Usability Expert Review konulu atölye çalışmalarını gerçekleştirdi.

blank

Aras Bilgen, atölyesinde çeşitli analiz tekniklerinden bahsetti. Bunları, ‘Tepkileri ve olguları gözlemlemek’, ‘Veriyi beraber anlamlandırmak’, ‘Sonraki adımlara ortak karar vermek’ başlıklarında katılımcılara anlattı.

Katılımcılara 7 dakikalık bir kullanıcı testi videosu izlettikten sonra bu videoyu analiz etmelerini istedi. Gruplara ayrılan katılımcılar SCAMPER, Gözlem/Yorum/Öneri, Oylama gibi teknikleri kullanarak videodaki kullanıcının davranışlarını analiz etmeye başladılar. Workshop sonunda katılımcılar hep birlikte gruplardan bazılarını dinleyerek yaptıkları gözlemleri ve önerilerini yorumladılar. Sadece 7 dakikalık bir video üzerine 45 dakikalık bir çalışma yapılmasına rağmen metodolojinin ne kadar verimli sonuçlar getirdiği ortaya konmuş oldu.

Kullanılabilirlik bulgularının yağmur olup yağdığı atölye Özge Sevindir’in idi. Gruplar kullanılabilirlik kontrol listesine göre bir web sitesini nasıl incelemeleri gerektiğini deneyimlediler. Katılımcıların ortak bir rapor üzerinde keyifle çalıştıkları bir atölye çalışması oldu.

Ellerin en çok kirlendiği atölye ise şüphesiz Duygu Aşureciler ve Fatih Arslan’ınki idi. Gruplar bu çalışmada katı meyve sıkacakları üzerinden kullanıcı gözlemi testi yaptılar.

Asım Evren Yantaç ve Happern, zihinleri tasarım odaklı düşünmeye teşvik edici soruları ele aldı. Örneğin bunlardan biri: “Mekanı odak haline getirecek bir komünite oluşturacak fiziksel ve servis tasarımı çözümleri neler olabilir? Ne tip yaklaşımlar komünite oluşumu ve bu bireyler arasındaki etkileşimi artırır?…”

“Bir sonraki UXistanbul’da daha da iyiyiz…”

Keyifli bir konferans deneyimi yaşatmanın kolay olmadığını, ama tüm güzel işlerin özveri ile yapılabildiğini biliyoruz. Organizasyona çok değerli katkılarını esirgemeyen UXistanbul Strateji Komitesi, sponsorlar, konuşmacılar, workshop eğitmenleri, organizasyon ekibi ve elbette katılımcıların destekleri çok önemli. Tüm bu desteklerle önümüzdeki sene daha da kalabalık, daha da eğlenceli, daha da bilgilendirici olarak ülkemizdeki tüm UX topluluklarına daha çok katkı sağlamak istiyoruz.

Emeği geçen herkese teşekkürler!

– UXistanbul Konferansı Ekibi