UXservices olarak 19-20 Ekim’de Budapeşte’deki UX konferansına katıldık. Ekip olarak keyifle ayrıldığımız etkinlikten bazı noktaları sizlerle paylaşmak istedik.
Tatil Deneyimlerini Anlamlılaştırmak
Chris Monnier: Airbnb’de yer aldığı kullanıcı araştırmalarından ve seyahat anlayışı konusundaki kültürel farklılıklardan bahsetti. ‘Instagrammable Vacation Bingo’ slaytı bizi gülümsetti.
Airbnb ekibi olarak, insanların tatil deneyimlerini nasıl daha anlamlı şekilde birbirleri ile paylaşabilecekleri üzerinde durduklarını belirtti. (Instagram’da yerel bir kedi portresi paylaşmaktan daha farklı paylaşacak şeyler olmalı.)
Değindiği diğer güzel konu Touristy ve Local gezgin arasındaki geçişti. İnsanlar farklı bir kültüre girdiklerinde adapte olmaya çalışarak kabul görme eğilimine gidiyordu. Macarca bilmeyen bir ekip olarak, Budapeşte’de biz de İngilizce menüsü olan kafe ararken ya da yerel pazarda alışveriş yaparken böyle hissediyorduk.
Bollywood Tekniği
Senongo Akpem, “Culturally Responsive Design” isimli sunumunda ibretlik bir hikaye paylaştı.
Birgün Senongo’nun ekibinden bir araştırmacı, kullanıcı gözlemi için Hindistan’da çalışma yapmaktadır. Bir Bilet Makinesi arayüzü için terminalde bir kullanıcı bulur. Hintli kadın kullanıcıya arayüz hakkında sorular sorar ancak kadın ‘hıhı’, ‘ımm good’, ‘cık’ gibi gerildiğini belli eden yanıtlar vermektedir. Bunun üzerine araştımacı “Bollywood Tekniğini” uygular!
Ona, hayal edin der, kızınızın düğünü olacak ve evleneceği adamın sabıkalı, şiddete eğilimli, hırsız ve kumarbaz olduğunu öğrendiğinizi. Hemen ilk trenle kızınıza gitmek istediğinizi düşünün, der. Bu yöntemle kadın kendini role sokar ve daha rahat geri bildirimler verir.
Arayüzlerde Animasyon Kullanımı
Val Head, arayüzlerde anlamlı animasyon kullanımlarından bahsettiği bir sunum yaptı. Sunumda değindiği hoş noktalardan biri, animasyonların bazen insansı geri bildirim kullanarak, iletişimi insansılaştırmak için kullanılıyor olmasıydı.
Örneğin; Medium’da alkışlama etkileşimi, Dribbble websitesi kullanıcı girişi ekranında hata yapıldığında başını iki yana sallar gibi animasyonu olan pop-up gibi.
Magic vs UX
David de Léon, sihirbazlık tekniklerini UX tasarımına uygulamak konusunda bir sunum yaptı. Tasarımcı da sihirbaz gibi illüzyonlar yaratıyor, bu tespiti şu örnekle anlattı. İlk iOS telefonlarda kamera ikonuna tıkladığınızda gerçek kamera animasyonu gösteriliyordu. Bu animasyon gerçek fotoğraf makinesi etkileşimini yaşıyormuş hissi yaratmak amacıyla değil de performans problemini animasyonla geçiştirmek amacıyla kullanılmıştı.
“Magician is controlling what the audience perceiving.”
Swipe Left
Denise Jacobs, enerjisi müthiş bir konuşmacıydı! Talks konusu, “Banish your inner critic” ‘içindeki eleştirmeni savuştur’ diye çevireceğim. Yaratıcı bir insan olma yolundaki iç sesimizin kendimize yarattığı bariyerler üzerinde durdu. Hani dünyayı değiştirecek / hayattaki yolumuzu renklendirebilecek / yeni bir girişim kurabilecek / ne olmak istediğimizi belirleyecek… Fikri ararız da bulduklarımızı beğenmeme hallerimiz vardır ya. O anda beyninde çınlayan şu sesleri ‘swipe left’ jesti ile savuştur diyor: “Berbat fikir”, “Asla sen..”, “Yeterince iyi değil”…
Konuşmasından diğer tavsiyeler:
- Yaratıcı yönünüzü bulun ve onları göstermekten kaçınmayın. Kendinize güveninizi kazanmak için bildiğiniz şeyleri/becerilerinizi insanlarla paylaşacak aktiviteler, talks’lar organize edin.
- Aklınızın bir köşesinde güzel anlar klasörü saklayın. Başkalarının hakkınızda söylediği güzel sözler, tebrikler, takdirler olsun içinde. İhtiyaç halinde bunları hatırlayın. Çünkü beyin kötü şeyleri hatırlamaya daha çok meyillidir. Kötü anı nöronlarını güçlendirmeyin, iyi anıları hatırlayarak bu nöronları kuvvetlendirin.
Kullanıcı Dostu Devlet (!?)
Kate Ivey-Williams, UK Government Digital Services’te Servis Design Lead olarak SD yaklaşımlarından bahsetti. 5 yıldır çalışmalarını sürdüren Dijital Hizmetler birimi yüzlerce farklı websitesini tek çatı altında birleştirerek tutarlı bir deneyim sunmasını başarmışlar.
En başarılı çalışmalarından biri olarak anlattıkları, ‘user first’ yaklaşımını ortaya koyan videolarını izleyebilirsiniz:
Service design yaklaşımı ile ekibe yeni elemanlar dahil etmeyi sağlamışlar: Content writer’lar. Devletin iletişim dili zor bir dil ve içerik yazıcılara daha user friendly ve clear bir tonda içerikleri yeniden yazmakta büyük görev düşüyormuş.
SD yaklaşımlarında önemli bir aşama ‘Facilitating Collaboration’ dedikleri, doğru kişilerin bir araya gelerek bilgi alışverişi yaptığı aşama. “Frame problem with true people”. Yasal kısıtlarla ilgili uzmanlar, içerik yazıcılar, teknisyenler gibi. SD ekibi diğer paydaşlara gerçek kullanıcı senaryolarını veriyor ve ve gerçek kullanıcı davranışlarını sorguluyor.
Özge Sevindir
UXservices – Senior UX Designer