Skip to main content

Mobil cihazların günlük hayatımızın ayrılmaz birer parçası olmasıyla birlikte, mobil arayüz tasarımı günden güne daha fazla önem kazanıyor. Küçük ekranlar için tasarım yaparken alışkın olduğumuz pek çok tasarım ilkesinin değişkenlik gösterdiğini görüyoruz. Peki mobil arayüz tasarlarken nelere dikkat etmeliyiz, neleri göz önünde bulundurmalıyız? İşte tüm UX ve UI tasarımcılar için birkaç ipucu:

  1. Duyarlı Tasarım (Responsive Design):
    Aslında mobil arayüz tasarımı dediğimizde ilk akla gelen kavramlardan. Yaptığınız tasarımın her türlü ekranla uyumlu olmasını gerektiren bu ilke başarılı siteler oluşturmak için olmazsa olmaz.
  2. Kullanım Kolaylığı:
    Mobil kullanıcılar, küçük ekranlarda vakit geçirdiklerinden genellikle sabırsız ve en az hareketle çok sonuca ulaşmak isteyenlerdir. O yüzden siz de yaptığınız tasarımda az elementle çok şey ifade ederek, kullanım kolaylığı sunmalısınız.
  3. Sadelik:
    Mobil arayüz tasarlarken en çok dikkat edilmesi gereken ilke diyebiliriz. Tasarımlarınızın kullandığınız öğeler bakımından sade olması aslında üstte belirttiğimiz kullanım kolaylığı ilkesiyle de doğrudan orantılıdır. Sade ve şık bir tasarım kullanıcıya daha iyi ve kaliteli bir deneyim yaşatacaktır.
  4. Hedef Kitle (Persona):
    Mobil sitenizin veya uygulamanızın hitap edeceği kitlenin alışkanlıklarını, teknik bilgilerini bilerek ve onları tanıyarak tasarım yapmanız size zaman kazandıracaktır.
  5. Renk:
    Yapacağınız tasarımın renk karmaşasından uzak olması gerekir. Birbiriyle, site içeriğinizle uyumlu, küçük ekranlarda gözü yormayacak renkler tercih etmelisiniz.