Yakın zamanda Arçelik Çayırova Fabrikasında 2 günlük keyifli bir atölye çalışması gerçekleştirdik. Çayırova Fabrikası standart bir üniversite kampüsünden daha büyük bir alana sahip, mimari yapısı eskileri anımsatan bir fabrika. Burada küçük ev aletleri ve beyaz eşya ürünleri odak noktası.
Atölyeye Ürün Test, Ürün Sahipliği ve Kullanıcı Deneyimi Ekiplerinden katılım vardı. UXservices’ten ise Pınar Cinali, Özge Sevindir ve İmge Akbulut atölye çalışması yürütücülerindendi. 2 gün süresince, üretilen gerçek bir kahve makinesi ve bir ütü üzerinden ‘sesli düşünme (think – aloud) yöntemi ile kullanıcı gözlemi testi’ tekniğini uyguladık.
Kimsenin elini kirletmekten kaçınmadığı çalışmalar kapsamında şu adımları gerçekleştirdik:
• Neden bir kullanılabilirlik araştırması yapacağız? Doğru test yöntemi nedir?
• Test objektiflerimiz ve araştırma sorularımız neler?
• Hedef kitlemizi nasıl belirliyoruz? (Empati haritalama, persona tanımlama)
• Test senaryosu nasıl yazılır?
• Test sırasında nelere dikkat edilmeli?
• Kullanılabilirlik kriterleri neler? Test sonucu nasıl analiz edilir? Bulgular nasıl önceliklendirilir?
Kullanıcı testinin ‘Role Playing’ aşamasında ‘doğru bilinen yanlışlar’ listesine ekleyeceğimiz birçok çıktı elde ettik.2 ekipten kendi test rollerini belirlemelerini istedik ve dışarıdan da birer gerçek kullanıcı misafir ettik. ‘Test sırasında yapılmaması gerekenler’ maddelerinden biri olarak ‘Test sırasında kullanıcıya kendi fikrini teyit ettirmeyin‘ deriz. İlk kez test yürütücüsü olan bir katılımcı, ütü ile etkileşimde olan kullanıcıya ‘bu düğme yanda olsaydı daha rahat ederdiniz, değil mi?’ gibi teyit içeren sorular yöneltmekten kaçınmadı (elbette, her slot sonunda öz eleştiri ile ekipleri geliştirecek dersler çıkardık). Böylelikle atölye sonunda elimizde bir çok template ve duvarlarda bolca post-it ile 2 günü sonlandırdık.
Özge Sevindir
UXservices – Kullanıcı Deneyimi Uzmanı