Skip to main content

2017’de çok radikal olmasa da azımsanamayacak önemde trendlerle karşılaşacağız. İster bu trendleri projelerimize adapte edelim, ister karşı duralım, adı üstünde ‘trend’. Hadi hemen göz atalım.

Renkler – Colors

Renkler daha geçişli ve canlı olacağa benziyor. Canlı renkler ve degradeler, görünüme enerji, sıcaklık ve dinamizm katmak için kullanılacak. Cesur olun ve tabii renk paletlerinizi doğru kullandığınızdan emin olun!
Bunun yanı sıra “Retro” renklere dönüş de trendler arasında.

Biçimler ve Normlar – Shapes and Norms

Biçimlerde sade ve flat ikonlar göze çarpacak.

blank

Geometrik şekiller, çizgiler, çemberler ön planda olurken, emojiler de günlük hayatımızın içinde sıkça yer alacak.

blank

Tipografi alanında bu sene bold ve dağınık kompozisyonda fontlar göreceğiz.

blank

Aksiyon butonları (CTA Buttons) kullanıcının dikkatini çekmek amacıyla kullanılırken, yönlendirmelerde de yardımcı olacak butonlar, tasarımınızı hareketlendirecek.

blank

Minimalizm, her alanda tasarımın baş tacı olmaya bu yıl da devam edecek.

Sayfa Düzeni – Web Layouts

Sayfa düzenindeki trendleri tek bir kategoride anlatmak zor, bu yüzden bu trendler; Yapı ve Görünüm olarak iki başlık altında açıklanabilir:

a) Yapı

Kart yapıları bu sene de gündemde. Kart yapılarını, minik içeriklerin kendilerine ait grid’leri olması şeklinde açıklayabiliriz. Bu sayede içerik daha anlaşılabilir olacak.

blank

İskelet yapı, site yüklenirken kullanıcıya yüklenme aşamalarını gösterecek. Kullanıcının sitenin ana hatlarını görmesi, hiçbir şeyi görmemesinden iyidir.

blank

Nötr alan ve grid’in yaratıcı kullanımı bu yıl dikkat çekecek. Çünkü düzen “bazen” iyidir. Bazense hizanın dışına atılan küçük bir adım zarar getirmez, farklılık yaratır.

blank

Bölünmüş içerik, gösterilmek istenen tüm bilgileri tek bir yerde değil bölerek anlatacak ve bu sayede her bilgi görünür olacak.

blank

Daha uzun ve kaydırılan sayfalar, kullanıcıya “öyle yapın” demeyip, kullanıcının “öyle yapmasını sağlamak” için etkili bir yönlendirme trendi. Sürükleyici, kesintisiz, uzun biçimli içerikler oluşturmak için birebir ve çok yönlü tasarımlarınız olacak. Bu kaydırmalar sadece “yukarıya” ya da “aşağıya” olmak zorunda değil. Çabuk öğrenilebilir yani kullanılabilir olduğu sürece, kullanıcıya sayfaları istediğiniz şekilde scroll ve swipe ettirebilirsiniz.

blank

Bu yıl tasarımınızı daha duyarlı yapmalısınız. Grafikleriniz SVG (Scalable Vector Graphics / Ölçeklenebilir Vektör Grafikler) olursa, boyutu ne olursa olsun çözünürlüğü değişmeyecek ve görünümü bozulmayacak. Aynı zamanda duyarlı bir tasarım, kullanıcının istediği her koşulda ona ulaşabilmesini sağlayacak.

blank

b) Görünüm
Orijinal ve yenilikçi web site düzenleri tasarımınızı hikayelendirmeyi sağlayacak. Her şeyin çok hızlı geliştiği günümüzde, tasarımınızın merak uyandırmasını bu sayede sağlayabileceksiniz.

blank

Hikayelendirmeye yardımcı olacak bir diğer trend de sinemagraflar. Durağan bir fotoğraftan ziyade içinde minik bir hareket olan fotoğrafın etkisi daha kuvvetli olacaktır.

blank

Bu trendlerin yanı sıra yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve videoların da hikaye anlatımına yardımı olacak.

blank

Mikro etkileşimler, yine hikayeye yardımı olacak trendlerden. Kullanıcılara neler olup bittiğini ve kullanıcı arayüzüyle etkileşimde bulunmalarının ardından ne olacağını bildirir.

blank

Patlayan, kullanıcıya beklenmedik deneyimler yaşatan sayfalar da trendler arasında. Yine günümüzde kullanıcıları şaşırtmak kolay olmayabilir, bu yüzden bu sayfalar tasarımınıza heyecan katacak.

blank

Animasyonlar ve illustrasyonlar her zaman olduğu gibi bu sene de tasarımlarınıza çokça yardım edecek. Orijinal ve kişiselleştirilebilir illustrasyonlar ve animasyonlar kullanıcıyla tasarım arasındaki bağı güçlendirecek.

blank

 

blank

 

Parallax (Uzaklık açısı) tasarımlarınıza derinlik katarak kullanıcıya yeni ve alışılmadık deneyimler sunacak.

blank

Deneysel navigasyon, kullanıcıların yollarını bulmalarına yardımcı olmak için kullanılabilecek yaratıcı bir çözüm olacak.

blank

2017 yılı, kullanıcıların jest ve sesle etkileşime geçerken kendilerini “tuhaf” hissetmeyecekleri bir yıl olacak. Önümüzdeki yıllarda AI (Artificial Intelligence / Yapay Zeka) yavaş yavaş kendini gösterecek ve zaten jest ve ses kullanıcıya sıradan gelmeye başlayacak. Bu yüzden şimdiden AI için tasarım problemleri ve çözümleri düşünmeye başlasak fena olmaz.

Kaynaklar
Behance
Creativebloq
medium/@Adoriasoft_Com
medium/Visual-Stories

Tuğçe Kabacaoğlu
UXservices – UX Designer