Skip to main content

Mevsimler geçti, UX’e farklı trendler eklendi, teknolojik ilerlemeler kaydedildi ancak e-ticarette ürün ve filtreleme listelerini görüntülemek için, sonsuz kaydırma mı, sayfalandırma mı yoksa daha fazla yükle butonu mu kullanılmalı hâlâ tartışma konusu olmaktan çıkmadı. Bizce de Meksika açmazına benzeyen bu durum henüz bir kazanana sahip değil gibi görünüyor.

3 yöntemin de performansı sayfanın içeriğine ve amaca göre değişmektedir. Bu yazıda bu yöntemleri inceleyeceğiz ve hangi projeler için hangi metodun daha uygun olduğundan bahsedeceğiz.

Gelin hep birlikte bu metotlara göz atalım:

1- Sonsuz Kaydırma (Infinite Scroll)

E-ticaret web sitelerinin ürün listeleme sayfalarında sonsuz kaydırma fonksiyonu kullanıldığında, tüm içeriklerin aynı anda yüklenmemesi, dolayısıyla performans kaybı olmaması kullanılabilirlik açısından önemlidir. Sonsuz kaydırma, tüm kategorileri kullanıcılara hızlı bir şekilde göstermek için ideal olsa da ürün listeleri uzayıp gidince kullanışsız hâle gelmektedir.

Özellikle e-ticaret siteleri için düşünüldüğünde kullanıcıların içeriklere odaklanması istenmektedir ancak sonsuz kaydırmada kullanıcılar; sürekli listeyi tüketmeye çalıştıkları için içeriklere genellikle odaklanmakta zorlanırlar.

Sonsuz kaydırma iyi kurgulandığında kullanıcılara düzgün ve kesintisiz bir deneyim yaşatabilir. Kullanıcıların, sonsuz kaydırma yapılan web sitelerinde, “Daha fazla yükle” butonu kullandığında, daha çok ürün listesine göz gezdirdikleri A/B testi bazlı araştırmalarda tespit edildi.

Bunun yanında web sayfalarında kaydırma çubuğunun uzunluğuna dikkat edilmesi de gerekir.

blank

Sonsuz kaydırma, ilk 50-150 arasındaki listeli ürünler için faydalı olsa da belirli bir noktadan sonra kullanıcıların içerikten kopmalarına neden olabilmektedir.

2- Sayfalandırma (Pagination)

E-ticaret sitelerinde ürün listeleme sayfalarının kullanılabilirlik testleri sırasında birçok kullanıcının sayfalandırma fonksiyonunu verimli kullanamadıkları vurgulanıyor. Test analizlerine göre, birçok kullanıcının sayfalandırma bağlantısı sebebiyle ürün listesine göz atmadığı gözlemlenmiştir.

blank

Sayfalandırma fonksiyonda ilk olarak kullanılması hedeflenen sayfa numaralarıdır (1,2,3…10) ancak yapılan testlerde kullanıcıların büyük bir çoğunluğu sayfa numaralarını değil “önceki” ve “sonraki” tuşlarını kullanmışlardır.

3- Daha Fazla Yükle Butonu

“Daha fazla yükle”, butonu kullanıcıların, tüm listede kolay bir şekilde ürünleri incelemesini sağlamaktadır. Birleştirilmiş tek bir listeye sahip olmak, kullanıcılara hangi ürünlerin daha iyi olduğuna dair değerlendirme fırsatı sunmaktadır. Bu durum büyük ölçüde ürünlerin keşfedilebilirlik oranını artırmaktadır.

blank

Kullanıcılar, American Eagle Outfitters gibi “Daha fazla yükle” butonu barındıran web sitelerinde, sayfalandırma yapısı yerine daha fazla yükle butonu gibi daha fazla ürünü bir arada görmeyi sağlayan bir yapı görmek istiyorlar.

Etkileşimleri Faydalı Kılabilecek Püf Noktalar

Daha Az İçerik Kullanımı

İçeriklerinizi azaltın!”

Bir mobil ekran, web sayfasına göre çok daha küçük olduğundan, liste öğeleri ekranın büyük bir kısmını kaplar ve genel olarak sadece iki-üç öğe liste düzeninde görüntülenmektedir.

50-150 arasında bir listeniz varsa sonsuz kaydırma ürününüz için faydalı olacaktır. Ancak ürün listesi az olduğu halde, bu sayının bile bazı kullanıcılar üzerinde farklı etkiler yarattığı gözlemlenmiştir. Bazı kullanıcılar tek tek listeyi incelemek yerine tüm listelere kısaca göz gezdirme eğilimindedir, bu da kullanıcıların hiçbir ürüne odaklanamamasına sebep olmuştur.

Yavaş Kaydırma

Kullanıcıların içerikleri sindirmesine olanak tanıyın!”

Testlerde bazı kullanıcılar, parmaklarını ekran boyunca sürükleyerek yavaş yavaş ilerlemişlerdir; bu durumda kullanıcılar, 50 ürünün listesini taramak için bile çok uzun zaman harcamışlardır.

Sonsuz Kaydırma Kısıtlamaları

UI etkileşimlerini doğru yerlerde kullanarak tasarımlarınıza uygulayın!”

Kullanıcılar genellikle, yalnızca ekranı aşağıya doğru kaydırarak ürün listelerinde gezinebilirler. Bu etkileşime alternatif olarak yukarı, aşağı ok gibi UI elementleri de kullanılabilir.  

Sonuç

Test analizleri, hiç bir fonksiyon için “mükemmel bir sonuç” olamayacağını gösterse de e-ticaret siteleri için ideal metodun, kullanıcı kontrolüne izin veren “Daha fazla yükle” butonu kullanmak olabileceğini göstermektedir.

Sonsuz içeriklerde kaybolmamanız dileğiyle.. 🙂  

İyi okumalar…

blank

Zeynep Kuzhan
UXservices – UX Designer

Kaynak

Baymard Enstitüsü’nün uzun süreli ve kapsamlı kullanılabilirlik testi araştırma raporu: https://baymard.com/research/ecommerce-product-lists