Skip to main content

TEDxReset 8. yılında, yeni teması “Şimdi, Burada!” ile 12-13 Mayıs’ta TİM Show Center’da gerçekleşti. “Başlangıç noktasını uzaklarda aramak sadece varışı geciktirir, belki de imkansızlaştırır.” sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte farklı alanlardan 28 farklı konuşmacı vardı. 2 gün süren konferansta tüm konuşmalar 6 ana konu başlığı altında toplandı;

  1. Nereden başlamalı?/ Where do we Start?
  2. Karmaşayı kucakla / Embrace Ambiguity,
  3. Kimin işi? / Who’s Responsibility is it?
  4. Ne Yaparsan Yap, Biriyle Yap / Never Walk Alone,
  5. Alttan Gelen Dalga / The Wave from Below,
  6. Hadi Bakalım / Come on.

Her nereye gitmek istiyorsak, başlangıç noktası hep aynıdır; “Şimdi, Burada!” sloganını “Karmaşıklığı Çözen Basitlik” başlıklı konuşmamızla destekledik. Doğru kararlar alabilmek ve karşımıza çıkan sorunları hızlı ve etkin çözebilmek için basit düşünmenin gerekli olduğunun altını çizdik. 

TEDxReset’te her yıl olduğu gibi yine oldukça renkli bir ortam vardı. “Nereden başlanır ki?” diye soran umutsuzlar, “Yok artık bu ortamda mı?” diyen küskünler, “Peki kim yapacak?” diyen kararsızlar, “Yanımda birileri olsaydı” diyen melankolikler, “Dünkü çocuk bunlar!” diyen gönül perçemi ağarmışlar, hep beraber “Hadi bakalım!” diyerek yeniden kendilerini “RESET”leme imkanı buldular!

Etkinlik teması ile özdeşleşen hikaye ise tüm felsefeyi özetler nitelikteydi;

“Bir gün bir seyyah, Anadolu’nun ücra bir köyünde yolunu kaybeder, karşısına çıkan yaşlı bir çobanı durdurur; “Merhaba, ben yolumu kaybettim. Hindistan’a nereden gidilir?” Çoban cevap verir; “Buradan gidilir!”. Seyyah şaşırır; “Hayır hayır anlamadınız, Hindistan’a gitmek istiyorum ben, nereden gidilir?”. Çoban yine aynı şekilde cevap verir; “Buradan gidilir!”

Bilge çobanın, bize, ‘Baudelaire’in ordusuna’ cevabıdır bu; her nereye gitmek istiyorsanız, buradan gidilir, şimdiden gidilir. Başlangıç noktasını uzaklarda aramak sadece varışı geciktirir, belki de imkansızlaştırır. Oysa başlangıç noktası hep aynıdır; “Şimdi, Burada!”.

http://tedxreset.com/etkinlikler/simdi-burada/