Skip to main content

Hollanda merkezli UX tasarım kuruluşu Valsplat’ın Kıdemli UX Uzmanı Stijn Nieuwendijk, UXistanbul’16 Konferansı’nın en çok ilgi gören Keynote konuşmacılardan biriydi.

Stijn konuşmasına, İstanbul’a ilk ziyaretinde yaşadığı bir deneyimden bahsederek başladı. Gittiği bir restoranda, yemek sonrasında bir kahve siparişi verir; ancak siparişini verdikten sonra aslında kahve servisinin olmadığını anlar, fakat işletmeciler kahveyi “komşudan” söyleyerek, durumu müşteriye belli etmeden çözerler. Bizim için çok da şaşırtıcı olmayan bu durumdan Stijn, “İşte! İnsan odaklı hizmet budur!” diyerek övgüyle söz ederek, kullanıcı odaklı tasarımın bu yönde algılanması ve metodoloji olarak kabul edilmesi gerektiğinden bahsederek konuşmasına devam etti.

Projelerimizde üzerinde önemli durduğumuz bazı konu başlıklarını Stijn’ın keynote konuşmasında da görmekten memnun olduk. Bu başlıklardan bazıları:

1. “Kullanıcıyı dışarda bırakma”

“Kullanıcı içgörüleri bize ilham vermelidir. Kullanıcılara gidip doğrudan ‘Ne istiyorsun?’, demek yerine, onlardan kendi hikayelerini anlatmalarını bekleriz. Bir araya geldiğimiz workshoplar’da insanlar kendilerine özel ve spesifik hikayeleri daha rahat anlatıyorlar.” 

Bu noktada Stijn‘ın önemli bir tavsiyesi; UX araştırmacılarının kendi içgörülerini değil, gerçek kullanıcının içgörülerini, doğrudan aktarmaya özen göstermeleri gerektiği yönündeydi.

2. “Issız ada, çalışmak için ideal bir yer değildir”

Stijn’in dikkat çektiği diğer konu ise; proje paydaşlarının gerekli noktalarda çalışmalara dahil edilmelerinin gerektiği ve birlikte çalışmanın önemi idi (Embedded Teams). Danışmanlık yapacak tasarım ekiplerinin ayrı, müşteri ekiplerin ayrı çalışarak projeyi sağlıklı ilerletmeleri mümkün olmayacaktır. Her zaman gerekli noktalarda temas halinde çalışmak, ortak alanlarda bir araya gelmek önemlidir.

3. “Erken safhada basit prototipler geliştir”

“ İlk fikirler kağıt üzerinde geliştirilmelidir. İnsanlar adapte olabiliyor mu, bunu kağıt prototiplerle gözlemlemek mümkün.” 

Stijn devam eden konuşmasında, insanları özellikle bağlamsal şekillerde gözlemlemenin ve kullanıcı testlerini kullanım bağlamında yapmanın katkısından bahsetti. Bir yemek tarifi uygulama geliştirme projesinin araştırma sürecini örnek verdi:

“Fikir güzel olabilir, ancak mutfağa girdiğimizde kullanıcının ürünü ne kadar etkin kullanabildiği önemli. Mutfakta elleri kirli olan kullanıcı nasıl uygulamaya dokunacak? Sesli komut seçeneği sunduğunuzda mutfağın gürültülü ortamında sağlıklı çalışabilecek mi?”

Bu tür soruların ancak kullanım bağlamında doğabileceğinin altını çizdi.

Aşağıda konferans sonunda Stijn Nieuwendijk ile yapılan röportajı görüntüleyebilirsiniz.

UXistanbul Röportaj: Stijn Nieuwendijk

Özge Sevindir
UXservices – Kullanıcı Deneyimi ve Kullanılabilirlik Uzmanı