2017’de çok radikal olmasa da azımsanamayacak önemde trendlerle karşılaşacağız. İster bu trendleri projelerimize adapte edelim, ister karşı duralım, adı üstünde ‘trend’. Hadi hemen göz atalım.
Renkler – Colors
Renkler daha geçişli ve canlı olacağa benziyor. Canlı renkler ve degradeler, görünüme enerji, sıcaklık ve dinamizm katmak için kullanılacak. Cesur olun ve tabii renk paletlerinizi doğru kullandığınızdan emin olun!
Bunun yanı sıra “Retro” renklere dönüş de trendler arasında.
Biçimler ve Normlar – Shapes and Norms
Biçimlerde sade ve flat ikonlar göze çarpacak.
Geometrik şekiller, çizgiler, çemberler ön planda olurken, emojiler de günlük hayatımızın içinde sıkça yer alacak.
Tipografi alanında bu sene bold ve dağınık kompozisyonda fontlar göreceğiz.
Aksiyon butonları (CTA Buttons) kullanıcının dikkatini çekmek amacıyla kullanılırken, yönlendirmelerde de yardımcı olacak butonlar, tasarımınızı hareketlendirecek.
Minimalizm, her alanda tasarımın baş tacı olmaya bu yıl da devam edecek.
Sayfa Düzeni – Web Layouts
Sayfa düzenindeki trendleri tek bir kategoride anlatmak zor, bu yüzden bu trendler; Yapı ve Görünüm olarak iki başlık altında açıklanabilir:
a) Yapı
Kart yapıları bu sene de gündemde. Kart yapılarını, minik içeriklerin kendilerine ait grid’leri olması şeklinde açıklayabiliriz. Bu sayede içerik daha anlaşılabilir olacak.
İskelet yapı, site yüklenirken kullanıcıya yüklenme aşamalarını gösterecek. Kullanıcının sitenin ana hatlarını görmesi, hiçbir şeyi görmemesinden iyidir.
Nötr alan ve grid’in yaratıcı kullanımı bu yıl dikkat çekecek. Çünkü düzen “bazen” iyidir. Bazense hizanın dışına atılan küçük bir adım zarar getirmez, farklılık yaratır.
Bölünmüş içerik, gösterilmek istenen tüm bilgileri tek bir yerde değil bölerek anlatacak ve bu sayede her bilgi görünür olacak.
Daha uzun ve kaydırılan sayfalar, kullanıcıya “öyle yapın” demeyip, kullanıcının “öyle yapmasını sağlamak” için etkili bir yönlendirme trendi. Sürükleyici, kesintisiz, uzun biçimli içerikler oluşturmak için birebir ve çok yönlü tasarımlarınız olacak. Bu kaydırmalar sadece “yukarıya” ya da “aşağıya” olmak zorunda değil. Çabuk öğrenilebilir yani kullanılabilir olduğu sürece, kullanıcıya sayfaları istediğiniz şekilde scroll ve swipe ettirebilirsiniz.
Bu yıl tasarımınızı daha duyarlı yapmalısınız. Grafikleriniz SVG (Scalable Vector Graphics / Ölçeklenebilir Vektör Grafikler) olursa, boyutu ne olursa olsun çözünürlüğü değişmeyecek ve görünümü bozulmayacak. Aynı zamanda duyarlı bir tasarım, kullanıcının istediği her koşulda ona ulaşabilmesini sağlayacak.
b) Görünüm
Orijinal ve yenilikçi web site düzenleri tasarımınızı hikayelendirmeyi sağlayacak. Her şeyin çok hızlı geliştiği günümüzde, tasarımınızın merak uyandırmasını bu sayede sağlayabileceksiniz.
Hikayelendirmeye yardımcı olacak bir diğer trend de sinemagraflar. Durağan bir fotoğraftan ziyade içinde minik bir hareket olan fotoğrafın etkisi daha kuvvetli olacaktır.
Bu trendlerin yanı sıra yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve videoların da hikaye anlatımına yardımı olacak.
Mikro etkileşimler, yine hikayeye yardımı olacak trendlerden. Kullanıcılara neler olup bittiğini ve kullanıcı arayüzüyle etkileşimde bulunmalarının ardından ne olacağını bildirir.
Patlayan, kullanıcıya beklenmedik deneyimler yaşatan sayfalar da trendler arasında. Yine günümüzde kullanıcıları şaşırtmak kolay olmayabilir, bu yüzden bu sayfalar tasarımınıza heyecan katacak.
Animasyonlar ve illustrasyonlar her zaman olduğu gibi bu sene de tasarımlarınıza çokça yardım edecek. Orijinal ve kişiselleştirilebilir illustrasyonlar ve animasyonlar kullanıcıyla tasarım arasındaki bağı güçlendirecek.
Parallax (Uzaklık açısı) tasarımlarınıza derinlik katarak kullanıcıya yeni ve alışılmadık deneyimler sunacak.
Deneysel navigasyon, kullanıcıların yollarını bulmalarına yardımcı olmak için kullanılabilecek yaratıcı bir çözüm olacak.
2017 yılı, kullanıcıların jest ve sesle etkileşime geçerken kendilerini “tuhaf” hissetmeyecekleri bir yıl olacak. Önümüzdeki yıllarda AI (Artificial Intelligence / Yapay Zeka) yavaş yavaş kendini gösterecek ve zaten jest ve ses kullanıcıya sıradan gelmeye başlayacak. Bu yüzden şimdiden AI için tasarım problemleri ve çözümleri düşünmeye başlasak fena olmaz.
Kaynaklar
Behance
Creativebloq
medium/@Adoriasoft_Com
medium/Visual-Stories
Tuğçe Kabacaoğlu
UXservices – UX Designer