Geçtiğimiz yıl, UX dünyasında yenilikçi tasarım eğilimleri gördük ve bu eğilimlerin bir çoğunu tasarımlarımıza uyguladık. Peki 2017’de dijital ve fiziksel dünyada ne gibi trendler hayatımıza girecek ve Kullanıcı Deneyimini nasıl etkileyecek? Sizin için 2017’de kullanabileceğiniz trendleri derledik.
Bu yıl sıklıkla karşılaşacağımız trendler;
Zaman Kazandıran Tasarımlar
Kullanıcılar sabırsız ya da vakitleri yok, hâl böyle olunca kullanıcıyı sitenizde uzun süre tutmanız imkansız (sosyal medya araçları hariç)
UX’in temel amacı kullanıcıya basit, hızlı, kullanışlı bir arayüz deneyimi yaşatmak. İnsanlar sitenizde yapacağı görevi bir tık ile kısa sürede tamamlayabilmeli.
Örneğin; Uber,Foursquare gibi ürünler kullanıcılarına kusursuz bir deneyim sağlıyor, tamamen sezgisel tasarım kurgusunu kullanarak hız kazandırıyor. Tüm içerik bir sayfaya sıkıştırılmış değil, bir işlem yapılıyor ardından diğerine geçiliyor. Yapılan işlem kullanıcı tarafından kolay algılanıp kolay sindiriliyor.
Hem kullanıcının hem de şirketinizin zamandan tasarruf etmesini istiyorsanız, sezgisel tasarımlar yapın.
Arayüzün Ötesinde Ölçümler
Kullanıcı deneyimini ölçmek için kullanılan geleneksel yöntemlerle bir kullanıcının sitede ne kadar zaman harcadığı ve sayfadaki hareketleri analiz edilebilir. Peki kullanıcı deneyimini ve etkileşimini ölçmek için kullanılan geleneksel yöntemler değişecek mi?
Kullanıcının, bir sitede ne kadar zaman harcadığını ve sayfalardaki hareketlerini geleneksel yöntemlerle zaten analiz edebiliyorduk. Hâlaâ bu metodolojileri kullanacağız evet ama, bunlardan farklı olarak da dijitalin ötesine gideceğiz.
Hayatımıza teknolojik yenilik katacak farklı deneyim yöntemleri kullanacağız.
Bunun dışında, henüz isimlerine yeni yeni alıştığımız teknolojileri; snapchat gözlükleri, sanal gerçeklik, chatbot ve yapay zekayı da inceleyeceğiz.
Giyilebilir Teknoloji: Snapchat Gözlükleri!
Snapchat gözlükleri video çekme deneyimini doğallaştırmaya bir adım atıyor. Henüz 10 saniye çekim süresi olsa da etkileşim kolaylığı ve ‘etik’ tartışmalarını 2017’de sık duyacağız gibi.
Sanal Gerçeklik
Biraz da eski nostaljik deneyimlere gidelim. 80’li ve 90’lı yılların hediyelik eşyaları olan, sizi fotoğraftaki mekanda hissettiren bu oyuncağı hatırladınız mı?
Aslında geçmişte teknolojinin elverdiğince pek çok sanal gerçeklik denemeleri olmuş. Gerçeğin temsilini daha gerçekçi üretme isteği 2017’de 360 derece video deneyimleriyle yaygınlaşacak. İşte bunun güzel örneklerinden biri: https://insideabbeyroad.withgoogle.com/en
Chatbot:
Chatbot yaşamınıza rehberlik ederek özelleştirilmiş eğlenceli bir deneyim yaşatıyor, böylelikle kullanıcıların markaya bağlı kalmalarını sağlıyor.
2017’de uygulamalarla sesli iletişim kurulabilecek ve karmaşık web sitelerinde rastlanabilecek bir eğilim olma yolunda ilerliyor. Siri gibi sesli arayüzü kullanan akıllı uygulamalar olacak. Bir resim yüklemek veya şarkı indirmek istiyorsanız, söylemeniz yeterli olacak.
Messenger, Kik, Slack ve diğer pek çok mesajlaşma platformu, yeteneklerini bu alanda genişletmeye yönelecek ve sohbetlerde benzer deneyimler yaşatmak için çalışmalar yapacak.
Geleceğin etkileşimi butonlardan ibaret değil!
Yapay Zeka (AI)
Bazı görevleri yerine getirirken AI’lar, yükü kullanıcıdan almayı hedefliyor. Görevlerin hız ve etkinliğini artırmak için kullanıcının ihtiyaç ve isteklerini öngörme olarak değerlendirebilecek. Google’ın sistem modelinin büyük bir kısmını AI oluşturmakta. Alexa ve Amazon da Google ile aynı yolda görünüyor.
Mobil Kullanımı Gün Geçtikçe Büyüyor: “Duyarlı Tasarımlar’’
Kelimeler birden fazla anlam taşıyor, bu anlamlar zaman içinde farklılaşabiliyor. “Tasarımlarımızı hâlaâ mobil cihazlara uygun yapmamız gerekiyor mu?” sorusuyla sık sık karşılaşıyoruz. Bu sorunun cevabına gelin birlikte göz atalım.
Mobil cihazların yoğun kullanılmasının ardından, Google’ın arama sonuçlarında mobil uyumlu sitelere öncelik vereceğini açıklaması, duyarlı tasarımı önemli bir konuma getirdi. Özellikle CSS3 ve HTML5 ile birlikte ortaya çıkan yeni özellikler sayesinde bir siteyi tüm cihazlarda çalıştırabilmek mümkün. Mobil cihaz kullanımı arttıkça duyarlı tasarım uygulanmaya devam edecek.
Peki Skeuomorphism, Flat Design, Metarial Design Ne Olacak?
Skeumorphism gibi kullanıcının dikkatini dağıtan ve tasarımcının vaktini alan method artık raflara kaldırılmış durumda. Flat Design, varlığını sürdürmeye devam ediyor. Bununla birlikte sürekli gelişen her olgu gibi Flat Design da gelişme kaydediyor.
Google tarafından hazırlanan Material Design, alternatif olarak Flat Design kullanımını bazı kurallar çerçevesinde değerlendiriyor. Özellikle Android sayfa tasarımları ile birlikte yaygınlaşan Material Design, temeli iki boyutlu tasarıma dayanan Flat Design ile beraber etkisini sürdürmeye bu yıl da devam edecek.
Sonuç; 2017 yılında, geçtiğimiz yıla oranla devrimsel bir değişim gözlemlenmedi ancak yapay zeka, sanal gerçeklik, chatbot gibi methodlardan beklentimiz yüksek. Sabırsızlıkla bekliyoruz!
Keyifli okumalar 🙂
Zeynep Kuzhan
UXservices – UX Designer