Skip to main content

Teknoloji dünyasındaki yüksek tempo ile eşi görülmemiş ürünler, akla gelmez hizmetler ve sıradışı çalışma yöntemleri de ardı ardına hayatımızdaki yerini alıyor. Bu gelişmelerde önemli bir faktör olan UX de aynı şekilde hızla değişip evriliyor; bugün geçerli olan birçok yetenek ve bilgi önümüzdeki dönemde farklılaşacak anlayışlar, yöntemler ve araçlar ile geçerliliğini kaybedecektir.

Fakat, UX alanında şu an geçerliliğini koruyan ve en azından bir süre daha gerekli olacağını düşündüğümüz bazı konuları UX Tasarımı konusunda kariyer yapmak isteyenler için paylaşmak istedik.

Gelecekteki UX Tasarımcılarının Sahip Olması Gereken 6 Beceri

1. Mobil Tasarım

Akıllı telefon ve tabletler günlük hayatımızın büyük bir parçası ve bu sebeple UX tasarımcılarının mobil ürünler için kullanıcı deneyimleri tasarlanması konusunda yetenekli olmaları gerekmekte. Mobil cihazlar için bir ürün tasarlamak sadece ürünü küçük bir ekrana sığdırmak anlamına gelmez. Mobil tasarım yaparken kullanıcının ürünü nasıl bir bağlam ve çevrede kullanacağı, dokunmatik ekranların etkileşimi nasıl etkilediği ve kullanıcının mobil cihazları ile farklı bir bağı olduğu dikkate alınmalıdır.

blank

2. Responsive Tasarım

Responsive tasarım, artık birden fazla cihazlara destek vermek için kullanılan popüler bir yöntem olduğu için, UX tasarımcıların responsive bir ürünün nasıl tasarlanması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Bu gelişme daha fazla modüler tasarımların yapılması, hatta belki de eskiz çizimler sonrası direkt prototiplemeye geçilerek eski wireframe zihniyetinden uzaklaşmak anlamına gelir.

Bu demektir ki, UX tasarımcıların teknik alanda da bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Tasarımlar daha akıcı ve responsive olduğu için, kullanılan teknik ve mekanizmaları anlamaya duyulan ihtiyaç artıyor.

blank

3. Agile ve Lean UX

Agile ve Lean UX geliştirme modeli günümüzde bir çok kuruluş tarafından tercih edilen bir modeldir. Eski waterfall modeli ile karşılaştırılınca, kullanıcılarla daha yakın ilişkiler kurabilediğiniz, daha kısa periyotlarda daha hızlı bir şekilde kullanıcıya çalışan bir ürün sunabildiğiniz bu model ile yazılım, tasarlama ve geliştirme süreçleri çok daha etkili sonuçlar vermekte. Bu modelin yaygınlaşması ile birlikte UX tasarımcıları da kendilerini daha fazla Agile ortamlarda buluyor ve adapte olması gerekiyor. Bu tarz çalışma yöntemleri daha hızlı ve iteratif olduğu için, UX tasarımcılarının da benzer UX araştırma ve tasarım süreçlerini  daha hızlı ve iteratif bir şekilde geçirmeleri gerekiyor.

blank

4. Hızlı Prototipleme

Eskiden yazılım ürünlerinin yeni bir versiyonu çıkana kadar 1-2 yıl geçerdi. Artık günümüzde yeni versiyonlar aylar, haftalar, hatta günler içerisinde çıkıyor. Teknoloji çok hızlı bir tempoda ilerlediği için, tasarımın da hızlı ve iteratif bir şekilde işlemesi daha da önem kazanıyor. Prototip olmadan bir tasarımı değerlendirmek çok zor olduğu için, her bir UX tasarımcısının hızlı prototipleme becerisine sahip olmasında fayda var. Bu, kağıt ile yapılan çok basit bir prototip, Axure ile yapılan daha ayrıntılı bir prototip ya da gerçekten kod ile yazılan bir prototip de olabilir.

blank

5. Profesyonel Beceriler

Müşterilerine harika bir kullanıcı deneyimi sunmak isteyen kuruluşlar UX alanına önem vermeye başladı. UX tasarımının önemi arttıkça, UX tasarımcıları da ister istemez kendilerini daha kritik iş toplantılarında ve bir kurum içindeki önemli yöneticiler ile yanyana buluyorlar. Bu nedenle gelecek dönemlerde UX tasarımcılarının sadece mükemmel tasarım becerilerine değil, aynı zamanda iletişim teknikleri, müzakere becerileri, doğru soru sorma, ihtiyacı analiz etme ve gözlemleme gibi diğer yetkinliklere de sahip olmaları gerekiyor. Sunumlar teslim etmek, kilit iş paydaşları ile ilgilenmek gibi aktiviteleri rahat ve özgüvenli bir biçimde yapabilmeleri gerekiyor.

blank

6. Kullanıcı Merkezli Tasarım

İyi bir kullanıcı deneyimi tasarımı, iyi kurgulanmış kullanıcı merkezli bir tasarımdan doğar. Bu nedenle kullanıcı merkezli tasarım becerisi, gelecek dönemlerde UX tasarımcıları için devam eden bir ihtiyaçtır. En iyi kullanıcı deneyimi tasarımları, kullanıcıları dinlemek ile yani; kullanıcıların ihtiyaçlarını anlayıp, kullanıcı yorumlarına göre tasarımlar yapmak ile ortaya çıkarılabilir.

Karşılaşılan tasarım zorlukları, kullanılan tasarım ve araştırma araçları veya geri bildirim almak için kullanılan yöntemler değişebilecek olsa da kullanıcı merkezli tasarım süreci gelecekte vazgeçilmez olarak kalacaktır.

blank