Skip to main content

UXservices tarafından 28 Nisan’da düzenlenen, Türkiye’nin en geniş kapsamlı kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik konferanslarından UXistanbul’a ilgi büyüktü. Google, Goldman Sachs, Booking.com, Microsoft gibi dev şirketlerin UX liderlerinin konuşmacı olarak yer aldığı ve 300’ün üzerinde katılımcıyla gerçekleştirilen konferansın sonunda yapılan panelde, farklı sektörlerin UX süreçlerine bakış açısı ve müşterileri memnun etmenin taktikleri ve yolları tartışıldı.  UXservices moderatörlüğünde gerçekleştirilen paneldeki konuşmacılar:

– Derya Aydemir (Monitise)

– Levent Oran (Yapı Kredi)

– Doç. Dr. Oğuzhan Erdinç

– Zeynep Esin (Aslanoba Group)

– Emrah Fakir (Pharos)

– Koray Yitmen (UXPA İstanbul Chapter)

– Emrah Yayıcı (BA-Works)

 

UXPA Istanbul Chapter başkanı Koray Yitmen, katılımcılara çalıştıkları kurumlarda ekranların kimler tarafından tasarlandığını sordu. Kullanıcı deneyimi tasarımını tek bir sorumluya vermek yerine, bu sorumluluğun sürece dahil olan tüm ekiplere verilerek bir kurum kültürü oluşturulması, ekiplerin koordineli şekilde çalışması halinde daha başarılı projelerin ortaya çıkacağına vurgu yapan Yitmen, sektörden umutlu olduğunun da altını çizdi. Kullanıcı deneyimi tasarımı ve kullanılabilirlik alanına kuruluşların ayrıca yatırım yapmasının önemini belirtti.

Tasarım süreçlerinde yöneticilerin istediği şekilde ilerleyen projelerin artık başarısız olduğunun altını çizen Pharos CEO’su Emrah Fakir ise, her ekibi ayrı ayrı dinlediklerini ve farklı profildeki çalışanlarının sürece dahil olmasıyla zengin bakış açılarına sahip olduklarını anlattı. Kullanıcıları iyi tanımanın ve farklı sektörlere hizmet verirken doğru persona’lar oluşturmanın, UX sürecinde önemli bir rolü olduğuna dikkat çekti.

Hava Harp Okulu’nda Öğretim üyesi olan Doç. Dr. Oğuzhan Erdinç ise kullanıcı deneyimi tasarımı ve kullanılabilirlik alanına akademik camianın bakış açısını anlattı. Yapılan yatırımlardan umutlu olduğunu belirten Erdinç, akademik anlamdaki ciddi çalışmalardan, önümüzdeki senelerde açılacak master programlarından, kullanılabilirlik laboratuvarlarından bahsetti. Kullanılabilirlik konusunun ergonomi ile iç içe olduğunu belirten Erdinç, gelişen teknoloji ile birlikte insan-bilgisayar uyumunun önemini vurguladı.

uxistanbul15-2

Katılımcıların sorularıyla devam eden panelde, UX tasarım süreçlerine yatırım yapmayan patronların nasıl bu alana dikkatinin çekileceği sorusuna BA-Works Yönetici Ortağı Emrah Yayıcı, UX metodolojilerinin şirket yapısına ve vizyonuna nasıl katkıda bulunacağının kanıtlanması ile mümkün olacağı cevabını verdi. Ayrıca Lean UX yaklaşımına da dikkat çeken Yayıcı, trendleri takip etmenin ve kendini geliştirmenin önemini anlattı.

Bunun dışında panelde öne çıkan başlıklar; kullanıcı deneyimi (UX) ve müşteri deneyimi (CX) tanımları arasındaki farklar, gelişen teknoloji ile birlikte değişen kullanıcı beklentileri, kullanılabilirlik testlerinin UX sürecindeki önemi şeklindeydi.

UXcontest yarışmasının kazananlarının açıklanması, ödüllerinin verilmesi ve sponsor hediyelerinin çekilişleriyle son bulan panel ile UXistanbul Konferansı tamamlanmış oldu.