Skip to main content

UXservices tarafından 3.sü düzenlenen UXtalks etkinliğinde, farklı sektörden uzmanlar bir araya geldi.

UXservices yönetici ortaklarından Pınar Cinali’nin flat vs realistic tasarım trendleriyle ilgili giriş konuşmasından sonra sunum sırası UXservices’tan kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik uzmanı Özge Sevindir’e geldi. Konuya; flat or realistic trendlerine sanat ve tasarım tarihine dikkat çekerek giriş yaptı.

…Günümüzün flat vs realistik trendlerini, sanatta ikonografik anlatım (orta çağ kilise resimleri) vs realistik anlatım (rönesans); endüstriyel tasarımda ise işlevsel vs süslemeci anlatım (Bauhaus Okulu ve Art Nouveau) meselesine kadar götürmek mümkün.

Konuşmanın devamında GUI tasarım trendlerini belirleyebilecek, 3 etkileşim tasarımı prensibi çerçevesinden konuyu değerlendirdi.

Özge Sevindir’in sunumundan notlar şu şekildeydi:

*Metafor: Metafor kullanımı Apple grafik arayüz tasarımı ile bilgisayar arayüzünde önem kazandı. Apple’ın ve Google Material Design prensiplerinde metafor kullanım prensiplerinin farkını görebilirsiniz.

*Affordance: Material design’a göre arayüzleriniz, piktogramların açıklığını ve endüstriyel ürünlerin dokunulabilirliğini taşımalıdır.

*Mental model: Arayüzlerinizin bilişsel modeli (designer’s mental model) ile kullanıcınızın bilişsel modeli çelişmemeli. Kullanıcı online alışveriş sitesinde sepet görmeye alışkınsa, karşısına poşet çıkarmamalısınız.

İkinci konuşmacı We Are Kool dijital ajansından Sanat Yönetmeni Ferdi Çıldız’dı. Çıldız, flat ve realistic design arasındaki farklara detaylı bir şekilde değindi, flat tasarımın kullanım kolaylığı açısından realistic design’a göre büyük fark yarattığını vurgulayan Ferdi Çıldız, sunumunun sonunda bundan sonra bizi neler beklediği sorusuna da cevap aradı. Gelecekte sadece flat veya sadece realistic tasarım yerine her ikisinin de avantajlarından faydalanan hibrid tasarımların trend olacağını belirtti. Bir tasarımın sadece flat ya da sadece realistic olmasının bazı durumlarda yeterli olmayacağının altını çizdi.

blank

Bir diğer konuşmacı ise A-Plus Enerji’den Yasin Demir’di. Enerji sektöründe UX süreçleri çerçevesinde ekran tasarlamanın ne kadar büyük önem kazandığını anlatan Demir, artık en kapalı, en katı sektörlerde bile kullanıcı deneyimi tasarımının yaratttığı farkın öneminin anlaşıldığını vurgularken, bu alanda sektörde nasıl yatırımlar yapıldığından bahsetti.

Son sunum ise, UXservices’ta kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik uzmanı olarak görev yapan Ezgi Turgut tarafından gerçekleştirildi. Ezgi, sanat ve günlük hayatımızdaki objelerin anlamını keşfettiren bir sunum yaptı. Sunumda Brancusi ile Rodin gibi geçmişteki ünlü isimlerin heykellerini karşılaştırırken real ve flat kavramlarını nasıl yargılamamız gerektiğine değindi. Aynı zamanda tasarımın inovatif, özgün ve olabildiğince yalın olması gerektiğine değindi. Son olarak da önemli olanın; flat veya realist tasarım olmadığı, kullanıcıyı iyi tanımak olduğuna değindi. Kullanıcıları merkeze koyup kullanıcı deneyimi stratejisi geliştirmenin en iyi çözüm olduğunu açıkladı.

UXtalks Etkinlikleri ile ilgili daha fazla bilgi için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz: https://www.uxservices.com/uxtalks/