Skip to main content

Organik gıda sektörüne başarılı bir giriş yapan ve müşterilerine Aslanoba Grup güvencesiyle hizmet sağlayan tazedirek.com’un, web sitesi ve mobil uygulamasının kullanılabilirlik testleri tamamlandı. Kullanıcı deneyimi tasarımı ve kullanılabilirlik testleri alanında hatırı sayılır tecrübesi bulunan UXservices’i tercih eden tazedirekt.com’un amacı, kullanıcıların web sitesini ve mobil uygulamasını kullanırken ne gibi zorluklarla karşılaştığını öğrenmek ve bunlara çözüm bulmaktı.

UXservices tarafından yapılan çalışmaların ilk adımı, testlerin yapılacağı uygun kullanıcılara ulaşmak için doğru persona’ların oluşturulmasıydı. Yapılan çalışmalarda iki adet persona oluşturuldu ve her persona’dan seçilen kullanıcılarla kendi ortamlarında (ev, işyeri, kafe vs.) testler gerçekleştirildi. Testler iki faz şeklinde yapıldı. Öncelikle responsive web sitesinin desktop, tablet ve mobilde testleri tamamlandı. Ardından mobil uygulamasının testleri gerçekleştirildi ve her iki fazın kullanılabilirlik raporu ayrı ayrı sunuldu.

blank
blank

Kullanıcı Gözlemi (User Observation)

Kullanıcılardan alınan geri bildirimler ve saptanan bulgular persona’ların ne kadar doğru oluşturulduğunu da kanıtlar nitelikteydi. Kullanıcılar siteyi incelerken verdikleri tepkiler, yaptıkları yorumlar tek tek kayıt altına alındı. UXservices kullanılabilirlik uzmanları tarafından gözlenen kullanıcı davranışları, heuristic kriterlerine göre değerlendirilmek üzere not tutuldu.

Kullanıcılardan gerçekleştirmesi istenilen görevler uluslararası kullanılabilirlik kriterlerine (5E kriterleri: Efficiency, Effectiveness, Easy to Learn, Error Tolerant, Engaging) göre değerlendirildi ve puanlamaları yapıldı.

Her kullanıcıya yapılan SUS (System Usability Scale) anketi ile testler tamamlanmış oldu. Her persona’nın web sitesi ve mobil uygulaması için verdiği SUS anketi cevapları ayrı ayrı raporlandı.

blank

Karşılaşılan sorunların nasıl giderileceği konusunda öneriler sunulurken, bu sorunların hangi kullanıcı deneyimi tasarımı katmanında yer aldığı, tasarımın hangi aşamasında hata yapıldığı ve sorunun önemlilik sırası da ayrıca belirtildi.