Skip to main content

Kullanıcı odaklı tasarım ve bununla beraber basitlik günümüzde olmazsa olmazlardan. Rekabet içinde en belirleyici faktörlerden biri. Kullanıcının ve müşterinin ihtiyaçlarını dinlemek, Hürriyet Emlak Kurumsal bölümüne ilan girerken ve işini takip ederken hayatını kolaylaştırmak, tasarım ve kullanıcı deneyimini ona göre belirlemek bu çalışmada en önemli hedefimizdi. Bu çalışma aynı zamanda kurumsal müşteri profilimizi de tanımamızı sağladı. Artık ihtiyaçları çok iyi biliyor ve ona göre kullanıcı deneyimini tasarlıyoruz.

Mehmet BeletHead of UI/UX – Hürriyet Emlak

Basitlik Zordur! (Simple is Difficult)

Basitlik zordur, kurgu ve çaba gerektirir. Kullanılabilir ürünler tasarlamak, özünde kullanıcılarını anlayarak, onların ihtiyacını karşılayan ve kullanım kolaylığı sağlayan ürünler geliştirmektir.

Bir ürün geliştirirken üründe ne kadar çok özellik varsa o kadar iyi bir ürün olacağı yanılgısına kapılarak kullanılmayacak bir çok özellik eklenir. Eklenen tüm özelliklerin ürünün kullanımı için  hayati önemde olduğu düşünülür.

Çok fazla özellik sunan ürün, temelde karşılaması gereken en önemli kullanıcı ihtiyacını bile tam anlamıyla karşılayamaz hale gelir.

Kullanıcılarına daha iyi çözümler sunmak isteyen firmalar bu tarz problemleri aşmak için mevcut ürünlerini kullanılabilirlik kriterlerine ve kullanıcı geri bildirimlerine göre değerlendirme konusuna önem vermektedirler.

“I didn’t have time to write a short letter, so I wrote a long one instead.” Blaise Pascal

Kullanıcılara Kulak Ver

Hurriyetemlak.com, emlak sektörü için önemli bir online kanaldır. Yerel emlakçılardan franchise firmalara, asistanlardan danışmanlara kadar tüm kullanıcıların ihtiyaçlarını daha iyi anlamak, var olan problemlerini dinlemek ve beklentilerine çözümler bulabilmek için Hürriyet Emlak UX Ekibi’nden Mehmet Belet (Head of UI/UX) ve Yasin Coşkun (E-Business UI/UX Manager), UXservices ile bir araya geldi.

Hürriyet Emlak Kurumsal web sayfaları için yaptığımız çalışma kapsamında ilk olarak Kullanılabilirlik Testi yol haritası belirlendi.

Yol haritasında ilk adım olan kullanıcı kitlesini (persona) belirlemek için;

– Hürriyet Emlak, kullanıcıları için ne ifade eder?
– Hürriyet Emlak kullanıcıları tarafından ne kadar sıklıkla ve hangi amaçlarla kullanılır?
– Kullanıcılar kullanım şekli açısından hangi ortak özelliklere sahiptir?
– Hürriyet Emlak ’ta kullanıcılar tarafından sık yapılan işlemler nelerdir?
– Hürriyet Emlak üzerinde kullanıcıların kolaylıkla ve zorlanarak yaptıkları işlemler nelerdir?

gibi sorulara yanıtlar aranarak ortak kullanıcı grupları oluşturuldu. Kullanım sıklığı, Hürriyet Emlak’a katkısı, çevresine etkisi gibi faktörler değerlendirilip önceliklendirme yapılarak, kullanılabilirlik testi görüşmeleri yapacağımız personalar belirlendi.

blank

Personalar belirlendikten sonra kullanılabilirlik testi kapsamında test edilecek işlemler önceliklendirildi.

Hangi persona için hangi işlemler kritik, gözlemlenecek ve dikkat edilecek alanlar neler gibi sorular sorularak test senaryoları hazırlandı.

blank

Biz hazır mıyız? Sahaya çıkmadan önce bir pilot test ile hazırlıklar tamamlandı.

Sahadayız!

“Benim web sitesini etkin kullanabilmem kadar, müşterilerimin de etkin kullanması önemli. Anasayfada benim ilanımı kolaylıkla fark edebilmeli”

Bir Emlakçı

12
Emlakçı
2
Kıta
65
Km Yol
5
Vasıta

Çıkarımlarımızdan Bazıları, Testler Sonucunda Denebilir ki;

1

Online Olmak

Emlakçılar online olmanın öneminin farkındalar ve internet kullanımları gittikçe önem kazanmakta.
2

Web Sitesi Önemli Bir Kanal

Hürriyet Emlak’ta incelenen ilanın satışa dönme oranı çok yüksek olmasından dolayı emlakçılar için Hürriyet Emlak web sitesi çok önemli bir kanal.
3

Mobilsiz Dünya Düşünülemez!

Mobil kullanımın pratikliğinin farkında olan emlakçılar, çektikleri fotoğrafları anında portföylerine eklemek istiyorlar.
4

Kolay Kullanılabilirlik

Testler esnasında öğrendik ki emlakçılar internet üzerinden ilan vermeyi önemli bulmalarına rağmen, bilgisayar ekranında zaman harcamak yerine sahada müşterileri ile ilgilenmek onlar için daha öncelikli. Bu nedenle web sitesinin ‘kolay kullanılabilir’ olması çok önemli.
5

Vakit Nakittir

Özellikle uzman kullanıcılar sık yaptıkları işlemleri zaman kaybetmeden etkin bir şekilde gerçekleştirmek istiyorlar. Bilgisayar, mobil cihazlar derken kullanıcılarının sabır limitinin gittikçe azalmakta olduğu bir kez daha gözlemlendi.