Skip to main content

Arçelik Mutfak Makinesi Ürün Ekibi, ürünlerini pazara sunmadan önce ürünün yüksek olgunluktaki prototipi üzerinden kullanıcılarından geri bildirim almak ve kullanılabilirliğini değerlendirmek istiyordu. Sahada gerçek kullanıcılarla yani ev hanımlarıyla ve şeflerle gerçekleştirilecek Kullanılabilirlik Testleri ve Kullanıcı Gözlemi kurgusu ile bu süreçte Arçelik ekibine destek olduk.

Projeyi Nasıl İlerlettik?

1. Personaları tanımla

2. Test senaryosunu yaz

3. Test hazırlığını yap

4. Testleri gerçekleştir

5. Bulguları analiz et

6. Raporunu oluştur, paylaş ve tartış

İlk önce pilot test

“Research ekibinizde mutfak makinesi kullanmış olan var mı?”

Eti, kıyma hâline getirmek, hamurun kıvamını tutturmak, domates rendelemek…Doğrusu bizler bu konularda çok da deneyimli değildik. Bu nedenle deneyim kazanmak için pilot testimizi gerçekleştirdik. Böylece ürünü, test sırasında kullanıcıları doğru yönlendirebilecek kadar iyice tanıdık. Konu ile ilgili en yetkin bilirkişiler olan annelerimize danışıp, işin inceliklerini öğrendikten sonra projeye başladık.

Projede Üstesinden Geldiğimiz Bazı Zorluklar

1

Testler için kullanıcılar bize mutfaklarını açtı ve bunun bedeli keyifli bir dağınıklık idi. Bu tip testler yaparken, dağınıklığı toparlama konusunda ev sahibine yardımcı olarak duyarlılığınızı göstermenizi önemle tavsiye ederiz.
2

Sahada olduğumuz klasik dijital ürün testlerinde çantamızda bilgisayarımız ile test lokasyonuna gidiyorken, bu kez işler biraz daha ‘ağırdı’. Toplam 10 kullanıcının kendi mutfağına ürünümüzü taşıdık. Ve bu ürün “mobil” olacak şekilde kesinlikle tasarlanmamıştı.
3

Test tasklarından birisi “Hamur yapınız” ise, bu işi hafife almışsınız demektir. Sizin sunduğunuz tarifin beğenilmeme riskini göze almayıp, doğru hamur kıvamı seçimini direkt olarak kullanıcının tarifine bırakmalısınız. Böylelikle sonradan doğabilecek, hamurun cıvık mı/sert mi/kulak memesinde mi tartışmalarını engellemiş olacaksınız.
4

Test katılımcılarınız doğru hedef kitle içinden seçiliyor olsa da, içlerinde kaç kişi domates öğütücü cihaz kullanma ustası olabilir ki?! Ürün – kullanıcı etkileşiminde, kullanıcının keşfetmesine ve öğrenmesine müsaade etmelisiniz. Kullanıcılar zorlandıkları etkileşimlerde genelde kendilerini suçlama eğilimindedirler; “…Kırdım galiba”, “…Çok beceriksizimdir”. Onları telkin etme göreviniz olduğunu unutmayın.
blank
blank

Sıra Sizde

Test kavramının temel niteliklerinden biri, testin asla bitmemesidir. Ürün geliştirme yaşam döngüsünde katkımızın olmasından memnun olduğumuz Arçelik Mutfak Makinesi mağazalarda, son kullanıcı olarak test etme sırası ise artık sizde.